tekan sahaja

Sunday, 4 December 2011

hijab penambah ketakwaan

Assalamualaikum .
Di sini saya persembahkan secebis kisah yang saya petik dari buku 'Wanita cantiknya dirimu bila berjilbab' yang mana kisah ini menggambarkan salah faham masyarakat tentang konsep hijab .


"saya ingin bercerita mengenai kisah adik saya , Nur Annisa, seorang gadis yang baru menginjak dewasa tetapi agak kasar dan suka berperlakuan seperti LELAKI . Ketika usianya 17 Tahun , perkembangan tingkah lakunya benarbenar membimbangkan ibu. Dia sering membawa temanteman lelakinya pulang ke rumah. Situasi ini menyebabkan ibu tidak senang, tambahan pula ibu merupakan guru Al-Quran . Bagi mengelakkan pergaulan yang terlalu bebas m ibu telah meminta adik memakai tuung . Permintaan Ibu itu ditolaknya sehingga sering kali berlaku pertengkaran antara mereka . 

Pernah suatu hari , ada jiran yang baru pindah berhampiran rumah kami . Sebuah keluarga yang mempunyai anak yang masih kecil . Suaminya bernama Abu Khoiri . Saya mengenalinya sewaktu di masjid . Setelah beberapa lama mereka tinggal berhampiran rumah kami , timbul desas desus mengenai isteri Abu Khoiri yang tidak pernah keluar rumah , hingga ada yang menggelarnya si buta, bisu dan tuli. perkara ini telah sampai ke pengetahuan adik. 

Dia bertanya kepada saya "Abang , betul ke orang yang baru pindah itu , isterinya buta , bisu dan tuli ? ", lalu saya menjawab sambil lewa , "Kalau nak tahu sangat pergi rumah mereka , tanya sendiri." rupa-rupanya adik mengambil serius katakata saya dan benarbenar pergi ke rumah Abu Khoiri . sekembalinya sari rumah mereka , saya melihat perubahan ketara yang berlaku pada wajah adik . Wajahnya yang tak pernah muram atau lesu menjadi pucat lesu . Entah apa yang berlaku ? 

Namun selang dua hari kemudian , dia meminta ibu buatkan tudung . Tudung yang labuh . Adik pakai baju labuh , lengan panjang pula tu . Saya sendiri jadi bingung . Bingung campur syukur kepada Allah SWT kerana saya melihat perubahan yang ajaib ! Ya , saya kata kan ajaib kerana dia berubah seratus peratus!


Tiada lagi anak anak muda atau kawankawan wanitanya datang ke rumah hanya untuk bercakap perkaraperkara yang tidak tentu arah . Saya lihat dia banyak merenung , banyak membaca majalah Islam (biasanya dia suka membeli majalah hiburan) dan saya lihat ibadahnya pun melebihi saya sendiri. Tak ketinggalan tahajudnya , baca Al-Quran , solat sunatnya dan yang lebih menakjubkan lagi , apabila kawankawan saya datang , dia menundukkan pandangan . Segala puji bagi Engkau wahai Allah SWT .

Tidak lama kemudian , saya mendapat panggilan untuk bekerja di Kalimantan , kerja di satu perusahaan minyak CALTEX . Dua bulan saya bekerja di sana , saya mendapat khabar bahawa adik sakit tenat sehingga ibu memanggil saya pulang ke rumah . Dalam perjalanan , saya tak hentihenti berdoa kepada Allah SWT agar adik diberi kesembuhan , hanya itu yang mampu saya usahakan . 

ketika saya sampai di rumah , di depan pintu sudah ramai orang , hati berdebar debar , tak dapat ditahan. saya berlari masuk ke dalam rumah. Saya lihat ibu menangis. Saya segera menghampiri ibu lantas memeluknya . Dalam esak tangisnya ibu memberitahu "Dhi , adik boleh mengucapkan kalimah syahadah di akhir hidupnya." Air mata init tak dapat ditahan lagi . Setelah selesai pengebumian dan lainlain saya masuk ke bilik adik . saya lihat di atas mejanya terletak sebuah diari . diari yang selalu adik tulis . diari tempat adik menghabiskan waktunya sebelum tidur semasa hayatnya . 

kemudian , diari itu saya buka sehelai demi sehelai hingga sampai pada satu halaman yang menguak misteri dan persoalan yang selalu timbul di hati ini . perubahan yang terjadi ketika adik baru pulang dari rumah Abu Khoiri . Di situ tertera soal jawab antara adik dan isteri jiran kami itu .


butirannya seperti ini : soal jawab (saya lihat di lembaran itu terdapat banyak bekas air mata)


Annisa : aku hairan , wajah wnaita ini cerah dan bersinar seperti bidadari " Makcik , wajah makcik sangat muda dan cantik"


Makcik : Alhamdulillah , sesungguhnya kecantikan itu datang dari lubuk hati .


Annisa  : tapi makcik kan dah ada anak nam , tetapi masih kelihatan cantik . 


Makcik : "Subhanallah , sesungguhnya keindahan itu milik Allah dan apabila Allah berkehendak, siapakah yang boleh menolaknya?"

Annisa : Makcik , selama ini ibu syaa selalu menyuruh saya memakai tudung tetapi saya selalu menolak kerana saya rasa tak ada masalah kalau saya tak pakai tudung asalkan saya berkelakuan baik. Saya tengok banyak wanita yang pakai tudung tetapi kelakuannya melebihi kami yang tak pakai tudung . pendapat makcik bagaimana?Makcik : Annisa , sesungguhnya Allah menjadikan seluruh tubuh wanita ini perhiasan daripada hujung rambut hngga hujung kaki, segala sesuatu daripada tubuh kita yang terlihat oleh bukan mahram kita semuanya dipertanggungjawabkan di hadapan Allah nanti dan tudung adalah perlindungan untuk wanita


Annisa : Tetapi yang saya tengok , banyak wanita bertudung yang kelakuannya tidak elok .


Makcik : Tudung hanyalah kain , tetapi hakikat atau makna di sebalik tudung itu sendiri yang harus kita fahami . Hakikat tudung adalah perlindungan ZAHIR BATIN . melindungi mata kamu dari memandang lelaki yang bukan mahram kamu , melindungi lidah kamu daripada mengumpat orang dan bercakap perkara yang siasia . lazimilah lidah dengan zikir kepada Allah , lindungi telinga kamu daripada mendengar perkara perkara yang mengundang mudarat baik untuk dirimu mahupun masyarakat, lindungi hidungmu daripada mencium segala yang berbau busuk , lindungi tangantangan kamu daripada berbuat sesuatu yang tidak senonoh , lindungi kakikaki kamu daripada melangkah menuju maksiat, lindungi fikiran kamu daripada berfikir perkaraperkara yang mengundang syaitan untuk memperdaya nafsu kamu , lindungi hati kamu daripada sesuatu selain Allah , apabila kamu sudah biasa , maka tudung yang kamu pakai akan menyinari hati kamu . itulah hakikat tudung.


Annisa : makcik , sekarang saya sudah jelas tentang erti tudung . mudahmudahan saya mampu pakai tudung . Tapi , macam mana saya nak buat semua tu ?

Makcik : Duhai Nisa , apabila kamu memakai tudung , itulah kurniaan dan rahmat Allah yang Maha Memberi Rahmat . Apabila kamu mensyukuri rahmat itu , kamu akan diberi kekuatan untuk melaksanakan amalan amalan tudung sihingga mencapai kesempurnaan yang diinginkan Allah . Duhai Nisa , ingatlah akan satu hari di mana seluruh manusia akan dibangkitkan . ketika ditiupkan sangkakala yang kedua. Pada saat roh roh manusia dibangkitkan seperti anai anai yang bertebaran dan dikumpulkan dalam satu padang yang tiada batas , tanahnya daripada logam yang panas , tiada rumput mahupun tumbuhan , ketika tujuh matahari didekatkan di atas kepala kita namun keadaan gelap gelita , ketika seluruh manusia ketakutan , ketika ibu tidak mempedulikan anaknya , anak tidak mempedulikan ibunya , saudara saudara tidak kenal antara satu sama lain boleh menjadi musuh lantaran satu kebaikan lebih berharga daripada segala sesuatu yang ada di alam ini .


ketika manusia berbaris dengan barisan yang panjang dan masing masing hanya mempedulikan nasib dirinya dan pada saat itu ada yang berpeluh kerana rasa takut yang luar biasa hingga tenggelam dirinya akibat peluh yang banyak dan bermacam-macam rupa bentuk manusia yang tergantung amalan-amalannya , ada yang melihat ketika hidupnya namun buta ketika dibangkitkan , ada yang berbentuk seperti haiwan . ada yang berbentuk seperti syaitan , semuanya menangis, menangis kerana hari itu Allah SWT murka . 


belum pernah Allah SWT murka sebelum dan selepas hari itu . sehingga ribuan tahun manusia dibiarkan oleh Allah SWT di padang mahsyar yang panas membara hinggalah sampai ke timbangan mizan . hari itulah dipanggil hari hisab , Duhai nisa , apabila kita tidak berusaha untuk beramal pada hari ini , entah apa yang nanti kita ditanya oleh Yang Maha Perkasa , Yang Maha Besar , Yang Maha Kuat , Yang Maha Agung iaitu Allah SWT .:
sampai di sini sahaja yang saya baca kerana di sini tulisannya terhenti dan saya lihat banyak titisan airmata yang jatuh daripada pelupuk matanya . Subhanallah , saya selak halaman berikutnya ada saya lihat tertera tulisan kecil di bawah tulisan itu , "BUTA , TULI dan BISU"wanita yang tidak pernah melihat lelaki selain mahramnya . wanita yang tidak pernah mahu mendengar perkara yang dapat mengundang murka Allah . Wanita yang tidak pernah berbicara ghibah dan segala sesuatu yang mengundang dosa dan siasia . Tak tertahan air mata ini pun jatuh . Semoga Allah SWT menerima adikku di sisinya . Amin . Subhanallah . 

TERIMA KASIH kerana membaca ! ASSALAMUALIKUM

No comments:

Post a Comment